Iain Banks: The Steep Approach to Garbadale (2007)

Det slår mig, at jeg læser påfaldende mange splinternye bøger for øjeblikket. Ikke splinternye som i fra sidste uge, men som i fra sidste år i modsætning til fra forrige århundrede. Men den her var alligevel tæt på at være tidløs, for nu at bruge et alt andet end tidløst ord.

Historien er klassisk og fortalt til-hudløshed-før. Stor, engelsk, rig familie, manipulativ, aldrende mater familias, masser af intriger, selvmord og forbudt kærlighed inden for rækkerne, som bliver tiet ihjel eller til følelsesmæssig forkrøblelse. Lidt flash backs til en ungdomsforelskelse, en forretningsrejse m.m., som alt sammen er brikker i fortællingens store puslespil. Dertil en for historien perifær jeg-fortæller indover med karakteristisk accent (slet ikke Count Fosco, men alligevel lidt). Det er klassisk engelsk romanfortælling, og de sidste 30 sider var umiskendeligt Agatha Christie og næsten for meget.

Men kun næsten. For den var grumme godt skrevet, romanen. Vedkommende, humoristisk, følsom og godt tænkt. A jolly good read, that was.

Jeg har ikke læst andet af Banks temmelig store forfatterværk, men det har jeg hermed tænkt mig. Nogle anbefalinger?

EDIT: Her en uges tid senere er jeg stadig betaget af bogen. En rigtig fed ting var, at historiens helt basale kærlighedshistorie (som jeg trods alt ikke vil afsløre her, men det er den, man først får afsløret til allersidst) ikke bliver forklaret, endsige ordentligt fortalt. Det bliver bare lige ridset op, at her ligger en kæmpestor dramatisk kærlighedshistorie begravet i fortiden. Og det er jo sådan det er med familiehistorien, ikke? Min mormors familie slog hånden af hende på grund af hendes ægteskab med min morfar, ved jeg. Men så ved jeg heller ikke noget som helst mere om det. Selv de største (episke kærligheds-)historier forgår med tiden.

Om Kirsten Marie

Læsehest med bogorm.
Dette indlæg blev udgivet i andet. Bogmærk permalinket.

3 kommentarer til Iain Banks: The Steep Approach to Garbadale (2007)

  1. Karie skriver:

    Nu er Iain Banks nu skotsk så der står en mand i mit køkken og sprutter 😉 Jeg har læst en del Banks – yndlingsbogen er KLART “The Bridge” som jeg kalder en “Super-Karie-bog”. De fleste starter med den grumme og fantastiske The Wasp Factory. Dave anbefaler “The Crow Road” (som iøvrigt foregår lige rundt om hjørnet fra os!) som har nogle temaer til fælles med Steep Approach (familiehemmeligheder, intriger og fortabte sønner).

    Banks har også skrevet SF under navnet Iain *M* Banks (hvor får han dog det fra!?). “Consider Phlebas” er den første af SF bøgerne. Jeg har ikke læst dem men det spruttende mand æææælsker dem.

  2. Kirsten Marie skriver:

    Tak for anbefalingerne! Og ja, ja, manden er skotte, men den føøøltes altså meget engelsk :-) Sci Fi mangler jeg rigtig at blive grebet af, så det kunne jo være, jeg skulle starte med mr. M.

  3. Pingback: Iain Banks: The Wasp Factory (1984) | bibliomani

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>