Ebbe Spang-Hanssen: Sprogets verden og din (2002)

En klog og pædagogisk bog om sprog og sprogforståelse. Og virkelig sjov! Der er fuld smæk på den knastørre nørdehumor – det var slet ikke nødvendigt, men det forsødede virkelig min læsning (som allerede var virkelig sød). For eksempel:

IMG_2676

“Hvis man er stærk nok.” Fnis. Og:

IMG_2674

“Vips”!

Udgivet i dansk, faglitteratur, læst på dansk, oversættelse | Skriv en kommentar

Jeff Vandermeer: The Southern Reach Trilogy (2014)

Trilogien består af bindene Annihilation, Authority or Acceptance, alle fra 2014. Den er noget af det kryptiske, jeg har læst, men på den allerbedste måde. Jeg læste det meste af den i lange stræk, mens jeg var i Montreal i Canada, og blev fuldstændig opslugt. Meget anbefalelsesværdig.

Udgivet i andet, læst på engelsk | Skriv en kommentar

Nathan Whitlock: Congratulations on Everything (2016)

Jeg slugte den her roman efter at have faldet over den på “canlit” hylden i Montreals største boghandel, Indigo, på min første dag i byen. Den er lige dele sjov og tragisk, og virkelig elegant fortalt gennem en hovedperson, der er fuldstændig blottet for selvindsigt.

Udgivet i andet, læst på engelsk | Skriv en kommentar

Rebecca Solnit: Men Explain Things to Me (2014)

Brilliant feministisk essaysamling. Nogle af dem faldt mere i min smag end andre, og fokus var hovedsageligt på USA, men Solnit er både skarp og velformuleret hele vejen igennem. Essayet, der har lagt navn til titlen og indirekte til udtrykket “mansplaining”, kan i øvrigt læses her, og det vil jeg anbefale alle at gøre.

Udgivet i faglitteratur, feminisme, læst på engelsk | Skriv en kommentar

Chester Brown: Louis Riel. A comic-strip biography. (2003)

Chester Brown har tegnet og skrevet den grafiske roman Paying for it, som jeg slugte for nogle år siden. Denne bog fandt jeg i den fantastisk charmerende boghandel i Mile End-kvarteret i Montreal, Drawn & Quarterly, som tilfældigvis også er det forlag, Chester Brown udgiver på. Og den handler om Louis Riel, som var en vigtig figur i Canadas grundlæggelse og historie, og jeg befandt mig altså i Montreal. Så var jeg jo nødt til at købe den.

Jeg har ikke læst en tegnet historiebog før, men det fungerede utrolig godt. Ligesom i Paying for it var der et enormt noteapparat, som, hvis jeg forstod det rigtigt, var blevet endnu større, fordi bogen var en ti års jubilæums-genudgivelse. Der var en del tekst i billederne, men uden at tegningerne føltes overflødige. Meget vellykket.

Udgivet i faglitteratur, læst på engelsk, tegnet | Skriv en kommentar

Maren Uthaug: Og sådan blev det (2013)

Fin opvæksthistorie med både Nordnorge og Sønderjylland. Helt perfekt flylæsning.

Udgivet i dansk, læst på dansk | Skriv en kommentar

Vilhelm Moberg: Sista brevet till Sverige (1959)

Sidste bind af den fantastiske serie om svenskerne, der bosætter sig i USA i 1800-tallet. Det er længe siden, jeg sidst har tudet over en bog i offentlighed. Og hvis man lige går og lurer lidt på, om de der flygtninge ikke bare er nogle nasserøve, skal man læse de fire bind af serien hurtigst muligt, før vi diskuterer videre.

Udgivet i læst på svensk, svensk | Skriv en kommentar

Christopher Brookmyre: Country of the Blind (1997)

Det her er ikke stor litteratur, men det er dæleme både effektivt og velskrevet i afdelingen for humoristiske krimier. Den her er Brookmyres anden bog om Jack Parlabane (den første var den her), og jeg glæder mig til at læse nogle flere af dem.

Udgivet i humor, krimi, læst på engelsk | Skriv en kommentar

Chistopher Brookmyre: Quite Ugly One Morning (1996)

Jeg læste den her for nogle år siden og genlæste den nu. Og det er altså ikke alle humoristiske krimier der kan tåle genlæsning, men det kunne den her! Især den sproglige ekvilibrisme er skøn, men det var også bare en regulær, god spændingsroman. Der er meget mere Brookmyre på min ulæst-hylde.

Udgivet i humor, krimi, læst på engelsk | En kommentar

Dorthe Chakravarty: Tjenestepigerne (2015)

Spændende indblik i tjenestepigernes arbejds- og livslivkår og branchens organisering med tråde helt op til vor tids sosu-assistenter og au-pairs. Et fint stykke Danmarkshistorie, som blev skrevet i forbindelse med 100-årsjubilæet for kvinders (m.fl.) valgret.

Udgivet i dansk, feminisme, kvinder, læst på dansk | Skriv en kommentar

Robert Galbraith: Carreer of Evil (2015)

Måske var det her bind endnu bedre end det foregående, endda til trods for det lidt corny/klichefulde romance-sideplot. På den anden side er det meget klassisk for genren – bare tænk på, suk!, Lord Peter og Harriet Vanes storslåede, afdæmpede romance. De her bøger rammer i hvert fald ret præcist det, jeg ønsker mig af kriminalromaner, og jeg håber, at der kommer mange, mange flere bind.

Udgivet i krimi, læst på engelsk | Skriv en kommentar

Vilhelm Moberg: Nybyggarna (1956)

Også helt fantastisk.

Udgivet i læst på svensk, svensk | Skriv en kommentar

Vilhelm Moberg: Invandrarna (1952)

Helt fantastisk. Ikke så meget mere at sige.

Udgivet i læst på svensk, svensk | Skriv en kommentar

Jon Ronson: So you’ve been publicly shamed (2015)

Hvis man (som jeg) har sin gang på Twitter eller andre sociale medier, skal man skynde sig at læse den her fabelagtige, kloge bog. Og så er den jo endda af Jon Ronson, som jo altid er et festfyrværkeri af humoristisk indadvendthed.

Udgivet i faglitteratur, læst på engelsk | Skriv en kommentar

Linda Nørgaard Framke: Sortemesse (2014)

Jeg kender Linda lidt, og derfor har jeg vildt svært ved at bedømme, om det her var en rigtig god, spændende bog, eller om jeg bare er fuldstændig falde-på-halen-imponeret over, at rigtige mennesker sådan kan trylle sammenhængende fiktion ud af deres hovede. Men jeg var i hvert fald både grebet og underholdt, og jeg kunne rigtig godt lide den skarpe skildring af vennegruppen, der var vokset fra hinanden.

Udgivet i dansk, krimi, læst på dansk | Skriv en kommentar

Hans Olav Lahlum: Menneskefluene (2010)

Jeg købte denne norske krimi i lufthavnen i Oslo, fordi en historisk krimi, der havde fået fantastiske anmeldelser, jo lød tillokkende. Desværre viste det sig, at jeg er lodret uenig med alle de begejstrede anmeldelser, for jeg kedede mig bravt hele molevitten igennem. Lahlum er egentlig historiker, og jo, der var et interessant aspekt af bogen, der handlede om Norge under 2. Verdenskrig (der var jo rigtig krig i Norge, ikke bare besættelse), og om de spor, krigsoplevelserne trak op i bogens nutid, 1968. Pudsigt nok i høj grad ligesom Hägring 38, som jeg lige har læst, gjorde. Men den her roman fik bare præsenteret stoffet kedeligt og nærmest opremsende.

Dertil kom en meget mærkelig ting. Muligvis var det et forsøg på at få bogen til at virke, som om den ikke bare foregik i, men også var skrevet i 1968 – og den var da også fortalt i første person. Bogen var nemlig præget af et meget sært kvindesyn, som nærmest virkede som noget fra 1930’ernes kriminalromaner (bortset fra at Harriet Vane og miss Marple jo var temmelig skarpe). Formuleringer som at noget var “et overspændt udslag af kvindelig uro” (s. 314). Milde moster. Jeg kommer ikke til at læse de andre bind i serien.

Udgivet i krimi, læst på norsk, norsk | Skriv en kommentar

Kjell Westö: Hägring 38 (2013)

For 100 år siden var der borgerkrig i Finland. Nej, det vidste jeg heller ikke, men det ved jeg nu, efter at have læst (på Wikipedia og) denne glimrende, men ikke udpræget muntre, roman. Knugende, indsigtsfuld og medrivende som en god krimi, og endda oprindeligt skrevet på svensk, så jeg kunne læse den på originalsproget.

Udgivet i læst på svensk, svensk | En kommentar

Susanne Staun: Velkommen til mit mareridt (2015)

En uhyggelig og vigtig bog om psykopati og et retssamfund, der svigter.

Udgivet i dansk, kvinder, læst på dansk | Skriv en kommentar

Caitlin Moran: How to build a girl (2014)

Hm, she writes brilliantly, but this reminded me a lot of Moran’s autobiography. Not blown away by this one, but a good quick read.

Udgivet i feminisme, kvinder, læst på engelsk | Skriv en kommentar

Vilhelm Moberg: Utvandrarna (1949)

Forrygende, knivskarp og meget moderne første af fire bind om en gruppe svenskere, der udvandrer til USA i 1800-tallet. Eller “økonomiske migranter”, som vi vel ville kalde dem i dag.  Ser frem til at læse de næste bind.

Udgivet i læst på svensk, svensk | Skriv en kommentar